Master Planning + Architecture
Projects ยป Master Planning + Architecture

Mahinda Rajapakse National Tele Cinema Park, Tissamaharama (MRNTCP)

Mahinda Rajapakse National Tele-Cinema Park was conceptualized as a unique, versatile, and highly diversified setting providing studios, business, residential and leisure opportunities, with other necessary facilities and amenities for production of movies. The over-riding theme has been to espouse modernity within the buildings and interiors whilst maintaining a Sri Lankan identity. An identity within the built form, that has been created sensitive to the scale and fabric of the surrounding neighbourhood, while also offering a distinctive architectural addition to it.

The numerous buildings are designed in close harmony with the nature, safeguarding the natural habitat of the site, as a civilized wilderness, an assemblage of tropical plants of different scale and texture, a composition of green on green, an ever changing play of light and shade. A devotion to composing architecture in an intimate relationship with nature can be witnessed by the attention to landscape and vegetation, the crucial setting for architecture. The sensitivity to environment is reflected in careful attention to the sequencing of space, the creation of vistas, courtyards, and walkways, the use of materials and treatment of details.

The 14 Acre self contained land is the location for most built-up spaces. The accommodation areas and restaurants, which are public and semi-public in nature, are planned towards the rear in order to maintain privacy. The left of entrance gateway are the other public buildings such as Film Biz Park, Studios, Workshops etc. A Piazza-like fore-court at the entrance invites exploration of spaces offering rich opportunities for interactions with the diverse visitors, general public, film community, and the neighbourhood.

The main public Piazza, a succession of hidden surprises and sudden vistas, a landscape of memories and ideas, winds its way around the landscape and the terraced building. Water originates in the peripheral canal and runs into the lake to maintain a constant level of water. The views from the piazza are framed by a corridor of trees, punctuated by landscape elements with the multiple seating and gathering areas of different scales to support picnics, outdoor films, and musical performances. In order to reduce excessive vehicular traffic within the premises a common parking area is provided near the entrance. The internal traffic is to be minimized and localized modes of transport to be organized instead.

Mahinda Rajapakse National Tele-Cinema Park was conceptualized as a unique, versatile, and highly diversified setting providing studios, business, residential and leisure opportunities, with other necessary facilities and amenities for production of movies. The over-riding theme has been to espouse modernity within the buildings and interiors whilst maintaining a Sri Lankan identity. An identity within the built form, that has been created sensitive to the scale and fabric of the surrounding neighbourhood, while also offering a distinctive architectural addition to it.

The numerous buildings are designed in close harmony with the nature, safeguarding the natural habitat of the site, as a civilized wilderness, an assemblage of tropical plants of different scale and texture, a composition of green on green, an ever changing play of light and shade. A devotion to composing architecture in an intimate relationship with nature can be witnessed by the attention to landscape and vegetation, the crucial setting for architecture. The sensitivity to environment is reflected in careful attention to the sequencing of space, the creation of vistas, courtyards, and walkways, the use of materials and treatment of details.

The 14 Acre self contained land is the location for most built-up spaces. The accommodation areas and restaurants, which are public and semi-public in nature, are planned towards the rear in order to maintain privacy. The left of entrance gateway are the other public buildings such as Film Biz Park, Studios, Workshops etc. A Piazza-like fore-court at the entrance invites exploration of spaces offering rich opportunities for interactions with the diverse visitors, general public, film community, and the neighbourhood.

The main public Piazza, a succession of hidden surprises and sudden vistas, a landscape of memories and ideas, winds its way around the landscape and the terraced building. Water originates in the peripheral canal and runs into the lake to maintain a constant level of water. The views from the piazza are framed by a corridor of trees, punctuated by landscape elements with the multiple seating and gathering areas of different scales to support picnics, outdoor films, and musical performances. In order to reduce excessive vehicular traffic within the premises a common parking area is provided near the entrance. The internal traffic is to be minimized and localized modes of transport to be organized instead.

The designs of buildings portray differing identities, creating numerous settings useful for the film industry. All buildings and their exteriors can be ‘Sets’, with an identity. Standards for sustainability, utilization of upgraded & more durable exterior and interior materials, durable building and weatherproofing systems, informal & geometric design are some of the criteria used in the building designs. Further, large windows allow more natural light, outdoor views and viewing into the buildings, while trees & covered porches, acts as shading devices on building.

Master Plan & Urban Design of 230 Housing Units at Malambe

Tri Service Personnel Housing Project, Ipalogama, Anuradhapura (1650 Houses)

Master Plan and Design of individual houses and other facility buildings such as Pre-School, Shopping Complex, Gymnasium, Bank etc. Built by the Ministry of Defense in cooperation with the Bank of Ceylon, is a housing scheme for military families, the project consist of 1620 housing units. The theme of the project was to build community through emphasis on architecture, a highly efficient road network along with green alleys among the houses, the housing scheme is provided with necessary infrastructure facility to promote social sustenance in the scheme. Special emphasis was given to thermal comfort in the setting, through the zoning of activities and landscaping. Thermal studies in this regard was conducted by the University of Moratuwa, this enabled the design team to come up with the most suitable layout for the scheme. The architecture is rather a mix of modern techniques and contemporary methods, to create energy efficient structures with increase lighting and ventilation. The use of local materials further promotes sustainable development.